Linkgyűjtemény

Az alábbi gyűjteményben számtalan hasznos, a tanulást segítő, illetve kiegészítő weboldal található, ahol könyvek, cikkek, térképek, hang- és filmanyagok, digitalizált, elektronikus képek és egyéb digitális dokumentumok között lehet böngészni.

Tanulást támogató weboldalak:

 

Könyvtárak, ahol érdemes böngészni:

 

Tankönyvvásárláshoz ajánlott boltok:

Könyvkeresők:

Magyarország legrégebbi digitális könyvtára, amely 1994-ben indult. Az online gyűjteményben magyar nyelvű vagy magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási és kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet.  A kötelező olvasmányok egy része elérhető teljes szöveggel vagy hangoskönyv formában egyaránt.

A DIA 1998 tavaszán jött létre, melynek küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével. Az életművek teljes szöveggel érhetőek el a digitális könyvtárban.  A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján. A tagok életrajzát, bibliográfiáját, a róluk szóló digitalizált szövegeket is megtalálhatjuk.

2018-ban  az  Arcanum Adatbázis Kft. Arcanum Kézikönyvtár néven ingyenesen, digitálisan hozzáférhetővé tette a régi, lejárt szerzői jogi védettségű műveket, köztük kézikönyveket, lexikonokat, versesköteteket, történelmi monográfiákat, írói életműveket, stb...

 

Képkeresők:

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol közel 120000 archív fénykép között lehet böngészni és letölteni ingyenesen, jó minőségben. A honlap 2010-ben két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós kezdeményezésére valósult meg, lomtalanításokról összegyűjtött 5000 fotóval. Azóta folyamatosan bővül az adatbázis az adományozóknak családok, amatőr és hivatásos fotósok, közgyűjtemények köszönhetően. A weboldalon megjelenő képeket önkéntes szerkesztők válogatják és készítik el a fotók leírásait.

A Digitális Képarchívumot 2007-ben az Országos Széchenyi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya fejlesztette képi dokumentumok szolgáltatására, melyben képeslapok, térképek, színlapok, bélyegek, fotók, grafikák és festmények találhatók. Az archívum célja a magyar vonatkozású oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális dokumentumok összegyűjtése, archiválása, katalogizálása és nyilvános szolgáltatása az Interneten.

Az MDK 2008-2009 között az Országos Széchényi Könyvtár irányításával és 48 magyar könyvtár összefogásával jött létre. A képkönyvtárban magyar, illetve magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi dokumentumokra (pl. kéziratokra) kereshetünk rá.

 

Időszaki kiadványok (folyóiratok, újságok, magazinok):

Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével tesz hozzáférhetővé több száz hazai napilapot, tudományos folyóiratot.

 

Vegyes dokumentumok:

A NAVA a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely audiovizuális tartalmakat gyűjt. 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait. Különgyűjteménye többek között 100 magyar játékfilmet is tartalmaz.

A Hungaricana 2014-ben létrehozott közgyűjteményi portál, mely a magyar könyvtári, múzeumi, levéltári állományban fellelhető művek, periodikák, képek, tervrajzok, dokumentumok stb. digitalizált változatait tartalmazza teljes szöveggel. Az oldalon több mint 150 intézmény közgyűjteményi adatbázisában lehet böngészni. A megközelítőleg 10 millió digitális felvétel és 20 millió önálló leírás a közös keresés mellett több adatbázis modulba csoportosítva is megtalálható, melyek a következők: Képcsarnok, Könyv-és dokumentumtár, MAPIRE – Történelmi térképek, Levéltár, Térképek és Építészeti Tervek, Zenetudományi Intézet Hangarchívum.

A MaNDA a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény.

Az Europeana csapata európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel működik együtt a kulturális örökség szórakoztatási, oktatási és kutatási célból történő megosztásáért. Az Europeana Collections több mint 50 millió digitalizált műhöz (könyv, zenemű, műalkotás stb.) biztosít hozzáférést. A kifinomult kereső és szűrő funkciók segítségével könnyen megtalálhatóak a keresett művek. A művészetet, divatot, zenét, fotóművészetet és az I. világháborút bemutató részletes, tematikus válogatások galériákat, blogokat és kiállításokat is tartalmaz, amelyek célja a tájékoztatás és művészi ihlet nyújtása.