LEGendás Anglia

Immáron hagyományosnak mondható, hogy iskolánkban minden tanévben hosszabb (most éppen 10 napos) kirándulást tesznek az érdeklődő diákok Angliában.
Ebben az évben június 8-17. között vett részt 40 tanuló és kísérőik a fantasztikus utazáson.
1. nap: BAROKK CSODA: SCHÄRDING    
Reggel Komáromból indult a busz, és mindenki izgatottan készült a hosszú útra. Az első program kicsit közelebb várta az utazókat: városnézés Ausztria egyik legszebb barokk városában, Schärding-ben.
2. nap: A DÉLI TENGERPART
Átkelés a Csalagúton. A tengerparton  - mivel másra már nem jutott idő - elfoglalták szállásaikat.
3. nap: A HAJÓK VÁROSA    
Városnézésen vettek részt Portsmouth-ban (látogatás a világ leghíresebb hadihajóján, Nelson zászlóshajóján, a Victory-n, Királyi Hajózási Múzeum, séta a kikötőben). Ezután átutaztak a római eredetű Chichester-be, Sussex legszebb városába, mely megőrizte a múlt hangulatát.
4. nap: WIGHT-SZIGET    
Komppal keltek át az angol partszakasz legnagyobb szigetére, majd megtekintették a Carisbrooke Castle-t. Ezután ellátogattak a sziget egyedülálló természeti képződményéhez, a „Needles”-hez. Hazafelé sétálhattak az egyedi hangulatú Shanklin nádfedeles házakkal övezett főutcáján.
5. nap: AZ ANGOL RIVIÉRA    
Ez a nap a csodálatos fürdővárosban, Brightonban kezdődött. Látogatást tettek Britannia legkülönlegesebb palotájában, a Royal Pavillion-ban. Délután szabadprogram volt a hangulatos belvárosban és a világ első mólóra épített vidámparkjánál, a Palace Pier-en. Sajnos a hűvös időjárás miatt a tervezett tengeri fürdőzés elmaradt. Kora este kellemes sétát tettek a hangulatos Arundel városában.
6. nap: LONDON KINCSEI    
Délelőtt látogatást tettek a páratlan gyűjteménnyel rendelkező British Museum-ban (ókori kincsek, Rosetti kő, múmiák, stb.). Délután szabadprogram volt, majd a Szent Pál Székesegyház – Millennium Bridge útvonalon lesétáltak a Temze partjára.
7. nap: A LEGENDÁK FÖLDJE    
Ez egy igazi misztikus nap volt! Városnézéssel kezdődött Salisbury-ben, látogatással Európa legmagasabb tornyú középkori katedrálisában, ahol többek közt a világ legöregebb óráját és a Magna Charta legjobb állapotban fennmaradt példányát is megtaláljuk. Ezután került sor a kirándulásra a földkerekség legmisztikusabb helyére - Stonehenge rejtélyes kőoszlopaihoz! Igazán lenyűgöző élmény volt! Levezetésként sor került egy kis városnézésre Winchester-ben.
8. nap: LONGLEAT CASTLE & SAFARI PARK    
Látogatást tettek Britannia legsokszinűbb kastélyában. A Longleat Castle a legszebb Erzsébet-korabeli kastély. Itt található Európa első Safari parkja oroszlánokkal, tigrisekkel, orrszarvúkkal és egyéb egzotikus állatokkal. Megtekintették a tükörlabirintust, a világ legnagyobb sövénylabirintusát, borzongva simogatták a szelíd rájákat, és hajókiránduláson is részt vettek.
9. nap: KIRÁLYI LONDON    
Kora reggel indult a csapat az angol fővárosba, hogy minél több látványosságot megtekinthessenek: a Buckingham Palotát, St. James’ Parkot, Piccadilly Circus-t, a Soho-t, China Town-t, és persze a nyelvleckékből jól ismert Trafalgar teret. Rövid látogatást tettek a National Gallery-ben, majd a Whitehall-on (Lovastestőrség laktanyája) végigsétáltak a Parlamentig. Ezzel búcsút is vettek az angliai szép napoktól.
A 10. nap a visszautazással telt. Volt ugyan még egy izgalmas kaland a Csalagútban, amikor megállt a buszt szállító szerelvény, kialudtak a fények, és néhány pillanatig (amíg a vasúttársaság képviselője megnyugtatta kirándulóinkat, hogy egyszerű műszaki hiba történt, és azonnal folytatják az utazást) a figyelmesebb csoporttagok néhány aggodalmas percet éltek át.
Végül mindannyian egészségesen, és rengeteg új ismerettel értek haza. Bár a hazaút hosszú volt és fárasztó, mindannyian egyetértettek abban, hogy akár azonnal indulnának egy újabb, csodálatos élményeket nyújtó kirándulásra.

Képek: