Indonéz nap

Indonesia Goes To School
2016. február 2-án levelet kapott iskolánk igazgatója, Udvardyné dr. Mühlenkampf Erika az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövetségéről.

A levélben arról tájékoztatták, hogy Indonézia budapesti követsége útnak indított egy „Indonesia Goes To School” azaz „Indonézia az iskolákba megy” elnevezésű programot. A program célja, hogy egy rendhagyó földrajzóra keretében bemutassák a magyar fiataloknak Indonéziát.
Mivel iskolánkban minden év tavaszán hagyományosan idegen nyelvi napot rendezünk, amelynek keretében az intézményünkben tanult idegen nyelveké a főszerep, az idegen nyelvi munkaközösség javasolta, hogy ebben az évben ne a hagyományos program (színdarabok, dalok, versek előadása idegen nyelveken) legyen, hanem lássuk vendégül H.E Wening Esthyprobo Fatandari nagykövet asszonyt és kíséretét.

A március 23-án tartott rendezvényen elsőként iskolánk igazgatója, Udvardyné dr. Mühlenkampf Erika üdvözölte a vendégeket. Elmondta, mennyire fontosnak tartja a kapcsolatot más népekkel, más kultúrák megismerését. Iskolánk évtizedek óta jó kapcsolatot tart fenn európai országok középiskoláival, rendszeresen látogatják egymást a diákcsoportok. Külön öröm ezért számunkra, hogy egy Európán kívüli ország életébe is bepillantást kaphatunk az Indonéz Nagykövetség jóvoltából. Az üdvözlőbeszéd után átadta a nagykövet asszonynak iskolánk jelvényét, egy Magyarország albumot, egy kézzel festett magyar porcelánt és a komáromi helytörténészek által ebben az évben összeállított komáromi helytörténeti tankönyvet.

A nagykövet asszony szintén üdvözölte a megjelent pedagógusokat, a város képviselőjét és a diákokat. Beszámolt az érdeklődő diákoknak a program eddigi állomásain tapasztaltakról. Indonéziáról szóló könyvet, apróbb ajándékokat és országukat ábrázoló különleges, selyemre batikolt térképet ajándékozott iskolánknak, az igazgatónőnek pedig egy gyönyörű, kézzel készített selyemsálat.

Páldi Zoltán követségi munkatárs bevezetőjében rövid prezentációban bemutatta Indonézia, a több mint 10 000 szigetből és félszigetből álló ország különleges természeti adottságait, kultúráját.

Indonéziában ösztöndíjjal kint tanuló magyar fiatalok különleges hangzású indonéz ütőhangszereken - rindiken és kecapin - adtak elő nyugat-jávai és Bali-szigeti tradicionális zenedarabokat, valamint szintén e szigetekről származó, különlegesen kecses mozdulatokkal kísért hagyományos táncokat mutattak be a táncosok.

A program zárásaként a hagyományos viseletbe öltözött nagykövet asszony aktív közreműködésével gimnáziumunk valamennyi tanulója és pedagógusa elsajátíthatta egy kelet-nusa tengara-i tánc alaplépéseit.

Képek: